Tarihi
İlçe merkezimiz 1105 yılında Maymun dağı eteğinde KÖRİN adıyla anılan mevkide TÜRKMEN aşireti olarak kurulmuş, daha sonra şimdiki yerleşim yerine taşınmıştır.
Çardak, Selçuklular zamanında bir uç kalesi olarak, Selçuklular’ ın savunma merkezi olmuştur. İdari bölümün yeniden düzenlediği Cumhuriyet döneminde küçük bir köy olan Çardak sırası ile önce Dinar’a, Honaz’a ve daha sonra da Bozkurt Bucağı’na bağlı kalmıştır. 1 Nisan 1958 yılında köy iken aynı tarihte İlçe olarak Denizli İline bağlanmıştır.
Çardak Kervansarayı
Denizli-Eğridir kervan yolu üzerinde bulunan bu han, kitabesinden öğrenildiğine göre; Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın mirahuru ve Honaz vilayeti valisi Esedüddin Ayaz Bin Abdullah eş-Şehabi 1230 yılında yaptırmıştır. Kapı girişinin üzerindeki yedi satırlık bu kitabenin yanlarında iki Selçuklu arslan heykeli görülmektedir. Çardak ilçesinin hemen çıkışında karayolunun 500 m. içerisinde yer alan bu han dikdörtgen planlı olup, kare bir avlusu vardır. Selçuklu hanlarının küçük ve sade bir örneğidir. Han Dinar ilçesine bağlı olduğu dönemlerde “HANBAT” ismiyle anılmakta ve Kurtuluş Savaşı sırasında da zahire ambarı olarak kullanıldığını kaynaklardan öğrenmekteyiz.